Kolagen rybi czy wieprzowy? Jaki kolagen jest najlepszy?

Kolagen jest podstawowym białkiem w organizmie ludzkim. Bierze udział w wielu funkcjach życiowych, a jego włókna są podstawowym budulcem skóry, kości, stawów, ścięgien i nie tylko.

Włókna kolagenowe charakteryzują się oryginalną budową sieciową, dużą elastycznością, a także wytrzymałością na urazy mechaniczne. Ze względu na sposób pozyskiwania wyróżnia się kolagen rybi, wołowy, wieprzowy oraz syntetyczny. Kolagen ludzki i rybi mają tę samą budowę – spirale peptydowe połączone są w konformacje potrójnej helisy. Takiej budowy nie ma natomiast kolagen wołowy czy wieprzowy. Wchłanianie kolagenu pochodzącego od trzody chlewnej jest o wiele niższa, a efekty kuracji mniej widoczne. Suplementacja musi tak więc trwać dłużej. Kolagen rybi zbudowany jest identycznie jak kolagen ludzki, spirale peptydowe tworzą superhelisę. Składają się na niego niewielkie cząsteczki, jest odporny na oddziaływanie soku żołądkowego, a ponadto dobrze wchłania się w jelitach. Źródłem kolagenu rybiego są ryby wydobywane z czystych, kontrolowanych hodowli, które nie  zostały zanieczyszczone metalami ciężkimi. jeszcze niedawno wydawało się niemożliwym wyizolowanie kolagenu ze skórek rybich, jednak po latach badań naukowcy odnieśli w tym przypadku sukces. Kolagen rybi czy wieprzowy.

Kolagen rybi czy wieprzowy

Hydrat kolagenu jest na dzień dzisiejszy cennym składnikiem dermokosmetycznym. Równocześnie liofilizat tego hydratu jest zbiorem wolnych aminokwasów. Z uwagi na bardzo dobrą przyswajalność stosowany jest w suplementacji doustnej. Ponadto kolagen rybi jest całkowicie hipoalergiczny, więc bez obaw mogą sięgać po niego osoby ze skłonnościami do alergii.W dalszym ciągu jednak na rynku można dostać produkty kolagenowe zawierające kolagen wieprzowy, ponieważ jest on o wiele tańszy od rybiego, ale jednocześnie znacznie  mniej przyswajalny. Kolagen wieprzowy czy wołowy charakteryzuje się wyższą stabilnością włókien kolagenowych, będących wynikiem mocnego przyciągania w wiązaniach kowalencyjnych sieciujących. Dzięki temu kolagen jest gęsty i wytrzymały, jednakże mniej podatny na rozpuszczanie się. Tego rodzaju usieciowanie jest niekorzystnie dla wizerunku zewnętrznego skóry, która staje się znacznie słabiej elastyczna i jędrna. Kolagen rybi czy wieprzowy.

Kolagen rybi czy wieprzowy

Uzyskiwanie kolagenu ze skóry wieprzowej lub bydlęcej wymaga zastosowania agresywnej obróbki chemicznej lub enzymatycznej, która prowadzi do znacznej degradacji tego białka. Kolagen rybi jest zdecydowanie mniej usieciowany i o wiele bardziej podatny na rozpuszczanie. Pozwala to na osiągnięcie natywnej formy kolagenu jako produktu końcowego – żelu kolagenowego. Sposób pozyskiwania tego białka jest mało inwazyjna i lekko zachowawcza. Kolagen morski w przeciwieństwie do kolagenu pochodzącego od kręgowców nie ma zdolności wytwarzania białek prionowych. Priony to nic innego jak potencjalnie zakaźne białka obecne u większości zwierząt wyższych. Są niegroźne aż do chwili zmiany naturalnej konformacji. jednak po przemianie priony infekcyjne mogą doprowadzić już do rozwoju śmiertelnych chorób układu nerwowego człowieka.

PremiumCollagen5000 Najlepszy kolagen morski

naturalny kolagen morski

 

PremiumCollagen5000 to suplement diety który rekomendują internauci. Przeznaczony dla osób, które chcą w jak najlepszy sposób dbać o stan swojej skóry, włosów a także paznokci. W składzie tego suplementu znajdziesz najwyższej jakości kolagen,uzyskiwany z ryb morskich oraz witaminę C.

 

 

Naturalny kolagen rybi >> ZOBACZ

Post Author: kolagenrybi